بیمتال اشنایدر - An Overview
بیمتال اشنایدر - An Overview
Blog Article
مدار الکترونیکی: مدار الکترونیکی درون رله حرارتی مسئول کنترل سیگنالها و تصمیمگیری در مورد فعال یا غیرفعال بودن رله است.
این قطع کننده حرارتی دارای دو عدد سنسور حرارتی است که دمای موتور را اندازه گیری می کنند و در صورتی که دما بیش ازحد مجاز برود بی متال عمل می کند.
برای دریافت آخرین اخبار و اطلاعات ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.
بیمتال اشنایدر یک قطعه حفاظتی در مدارهای برقیه که برای محافظت از تجهیزات در برابر اضافهبار استفاده میشه. اضافهبار یعنی وقتی جریان برق از حد مجاز بیشتر بشه، که این حالت میتونه باعث داغ شدن یا حتی آسیب دیدن تجهیزات بشه.
چراغ فضای داخل سقفی روکار سقفی توکار سقفی آویز چراغ های راهنما چراغ های اضطراری ضد انفجار
شرکت اشنایدر الکتریک یک شرکت فرانسوی است که به صورت تخصصی در زمینه تولید تجهیزات برق صنعتی و اتوماسیون فعالیت می کند.
این بی متالها برای کاربردهای صنعتی مختلف مناسب هستند و بهدلیل کیفیت و عملکرد عالی، بهعنوان یکی از بهترین گزینهها برای حفاظت از موتورهای الکتریکی شناخته میشوند.
بله، برای دریافت کاتالوگ بی متال اشنایدر می توانید با شماره های داخل سایت تماس بگیرید.
دریافت کاتالوگ محصول افزودن به علاقه مندی افزودن به سبد خرید مشاهده سریع
اگر جریانی که از مصرفکننده عبور میکند، از جریان نامی بیشتر باشد، بیمتال گرم میشود و تغییر حالت میدهد که منجر به قطع شدن مدار میشود. مدت زمانی که برای این عملیات صرف میشود، به میزان اضافهبار و نوع وضعیت راهاندازی (راهاندازی معمولی یا راهاندازی سخت) بستگی دارد. رله بیمتال اشنایدر معمولاً قادر به انجام حداکثر ۳۰ عملکرد در هر ساعت است و در مدارهای موتوری جهت حفاظت و کنترل استفاده میشود.
برای مشاوره و خرید بی بیمتال اشنایدر متال اشنایدر با کارشناسان بخش فروش ما تماس حاصل فرمایید.
اشنایدر الکتریک این محصولات را با کیفیت بالا و قابلیت های متنوعی عرضه می کند تا موتور ها را در مقابل خطرات الکتریکی محافظت کنند.
کمپانی اشنایدر، بی متال های خود را به گونه ای با دوام و سرسخت طراحی کرده است تا در برابر شرایط محیطی و عملیات های متنوع مقاومت کنند. علاوه بر این، محصولات بی متال اشنایدر الکتریک با دقت و توجه ای فوق العاده به جزئیات طراحی شدهاند .
موتورهای الکتریکی در صنایع و کارگاهها نقش اساسی دارن. این موتورها اگه بیشتر از ظرفیتشون کار کنن (مثلاً به دلیل گیر مکانیکی، بار اضافی، یا اشکال در مدار)، جریان زیادی ازشون عبور میکنه که باعث داغ شدن سیمپیچ و خرابی موتور میشه.